EU PROJEKTI

zdrav

U srijedu 23. prosinca 2020. godine, u sklopu provedbe projekta „Moje zdravo dijete“ nositelja Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja Zadarske županije, partnera na projektu, virtualno je održana početna konferencija projekta.

Konferenciji, koja je zbog epidemiološke situacije održana preko platforme Zoom, nazočili su zamjenik župana Zadarske županije, Šime Mršić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zoran Škrgatić te pojedini predstavnici zdravstvenih institucija i ustanova.

Okupljene su na uvodu pozdravili voditeljica projekta Jelena Ćosić Dukić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, Zoran Škragatić, koji nije krio zadovoljstvo: „Drago nam je da smo u ovom projektu obuhvatili najoosjetljiviju populaciju, a to su naša djeca. U suradnji sa Zadarskom županijom smo obuhvatili vrtiće, a sada i po prvi put u suradnji s Domom zdravlja Zadarske županije, u ovo „vrijeme Covida“ i velikih svakodnevnih problema mi idemo dalje...“ Ravnateljica Doma zdravlja zadarske županije, partnera na projektu, Renata Bek se uz pozdrav, nadovezala: „I nadam se da će se iduća konferencija održati „u živo“.

Zamjenik župana, Šime Mršić, je ispred Zadarske županije pozdravio prisutne uz iskazano zadovoljstvo: „Što se kroz ovaj hvale vrijedan projekt, uzevši u obzir vrijeme u kojem živimo, stavilo u fokus - zdravlje, zdrave navike i prehranu te istaknuo kako je neizmjerno važno promicati zdravlje od najranije dobi. Također se zahvalio djelatnicima Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA koja je kao regionalni koordinator sudjelovala u pripremi projekta, a tehničku pomoć pruža i u provedbi te zaželio svima puno zdravlja, a projektnom timu i sreću u provedbi ovog projekta.

Ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković, je kazala: „U vremenima kad pandemija bolesti COVID-19 definira nove životne navike, još je teže boriti se s ovim negativnom trendom. No projekti kao što je „Moje zdravo dijete“ pomažu u oblikovanju zdravih životnih navika od djetinjstva“.

 Kroz Prezentaciju projekta voditeljica tima, Jelena Ćosić Dukić je predstavila niz elemenata i aktivnosti projekta kojima će se doći do cilja  - povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja te i kako ostvariti održivost te zaključila: „Komunikacija i suradnja institucija i obitelji sinergija je koja će biti iznimno učinkovita kroz ovaj projekt .“

Stručna suradnica projektnog tima, Petra Brok je kroz Prezentaciju ukazala prisutnima na važnost Prevencije te istaknula važnost prehrane za djecu te zaključila: „ Svrha ovog projekta je da se krene s prevencijom te da se smanje troškovi lijećenja. Pretilo dijete je sutra bolestan čovjek. Kvalitetna prehrana s naučenim obrascima ponašanja hranjenja stječe se od ranog djetinjstva i potreban je novi multidisciplinarni pristup zdravstvenih djelatnika, nutricionista, psihologa kao i ulaganja u edukaciju stručnog osoblja “.

Ovaj projekt nositelja Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja Zadarske županije, partnera na projektu, odobren je u okviru otvorenog poziva Ministarstva zdravstva „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza 1“ i provodi se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Republike Hrvatske, ukupne vrijednosti 972.719,91 HRK uz 100% EU sufinanciranjem iz Europskog socijalnog fonda

Angažman Agencije ZADRA NOVA na ovom projektu omogućava projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnera. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

footer

 

 

eu projekti


SPECIJALISTIČKO USAVRŠAVANJE DOKTORA MEDICINE
U
DOMU ZDRAVLJA ZADARSKE ŽUPANIJE

Dana 15. veljače 2018.godine Dom zdravlja Zadarske županije sklopio je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014 – 2020. Projekt financira Europska unija 100%.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.943.615,61 kuna. Projekt traje 66 mjeseci, provedba je započela u veljači 2018.godine i traje do 15. kolovoza 2023.godine.
Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.“, Prioritetne osi 2. Socijalno uključivanje, Specifičnog cilja 9.iv.1. „Održivo poboljšanje pristupa zdravstvenoj skrbi u nerazvijenim područjima i za ranjive skupine te promocija zdravlja“ .

Ostvarenje cilja projekta omogućiti će se provedbom specijalističkog usavršavanja ukupno 9 (devet) doktora medicine s područja Zadarske županije:

  • 6 (šest) liječnika u području obiteljske medicine
  • 2 (dva) iz pedijatrije
  • 1 (jedan) iz ginekologije

 

Specijalizacijom doktora izravno će se doprinijeti većem broju medicinskih stručnjaka, boljoj pokrivenosti zdravstvenim uslugama te u konačnici kvalitetnijoj zdravstvenoj usluzi na depriviranom području, odnosno jačanju mreže primarne zdravstvene zaštite i smanjenju broj lokacija s manjkom liječnika u Zadarskoj županiji.

Posredničko tijelo 1:

Ministarstvo zdravstva
Služba za fondove Europske unije
Ksaver 200a
10 000 Zagreb
Telefon: 01/4677 096
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
https://zdravlje.gov.hr/

Posredničko tijelo 2:

Hrvatski zavod za zapošljavanje
Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije
Petračićeva ¾
10 000 Zagreb
Telefon: 01/6042 460
http://www.hzz.hr/

Korisnik projekta:

Dom zdravlja Zadarske županije
Ulica Ivana Mažuranića 28/A
23000 ZADAR
Kontakt osoba / Voditeljica projekta:
Ravnateljica mr.sc. Renata Bek, dr. med. spec. psih.
Telefon: 023 / 239 - 800
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://www.dzzdzup.hr/

Projekt se promovira u skladu s pravilima o promidžbi i vidljivosti EU projekata.

Korisne poveznice: www.strukturnifondovi.hr, www.esf.hr

 

*Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Doma zdravlja Zadarske županije

 eu projekti

Naziv projekta: Moje zdravo dijete

Referentna oznaka: UP.02.2.1.04.0039

Naziv korisnika: Zavod za javno zdravstvo Zadar

Projektni partner: Dom zdravlja Zadarske županije

Ukupna vrijednost projekta: 972.719,91 HRK

Bespovratna sredstva (EU): 972.719,91 HRK

Intenzitet potpore: 100 %

Razdoblje provedbe projekta: 11.02.2020. – 11.08.2021.

Operativni program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. 

Fond: Europski socijalni fond 

moje zdravo djete

 

Opis projekta:

Cilj projekta je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kroz niz aktivnosti usmjerenih unapređenju znanja i vještina zdravstvenih djelatnika i zaposlenika zdravstvenih ustanova u svrhu promicanja zdravih navika i zdravlja već od najranije dobi.  Realizacijom ovog projekta rješavat će se problem prehrane odnosno pretilosti djece koji je u alarmantnom porastu u Hrvatskoj i svijetu. Hrvatska je sedma u Europi po stopi djece s prevelikom tjelesnom masom. Samo 56 % djece doručkuje tijekom tjedna, 76 % ih ne jede dovoljno povrća, a 66 % voća, dok se tjelesnom aktivnošću svakog dana bavi samo 30 % dječaka i 17 % djevojčica. Stručnjaci upozoravaju kako će najmanje 1 od 3 pretile djece biti pretilo u odrasloj dobi, a pretilost skraćuje život. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u razdoblju 2005. do 2009. godine, od pregledane školske djece u dobi od 7 do 14 godina, 26,4 % imalo je prekomjernu tjelesnu masu, od čega je 15,2 % bilo preuhranjeno, a 11,2 % pretilo. Dječja pretilost povećava rizik nastanka složenih metaboličkih poremećaja u čijoj osnovi je inzulinska rezistencija te rizik razvoja čitavog niza nezaraznih bolesti i pretilosti u odrasloj dobi (WHO procjenjuje kako se preko 7 % nacionalnog budžeta troši na bolesti koje su povezane s pretilošću, a zadnje procjene pokazuju da je oko 2,8 milijuna smrtnih slučajeva u EU povezano s pretilošću). Kvalitetna prehrana usko je povezana s naučenim obrascima ponašanja tijekom hranjenja koja se stječu još od ranog djetinjstva. Cjelovit pristup prehrani djece zahtijeva nove i integrirane nadležnosti (multidisciplinarni pristup zdravstvenih djelatnika, nutricionista, psihologa) kao i ulaganja u edukaciju stručnog osoblja kroz intervencijske mjere o novim prehrambenim smjernicama i učinkovitim intervencijskim mjerama u lokalnoj zajednici. Komunikacija i suradnja između institucija i obitelji sinergija je koja će biti iznimno učinkovita kroz projekt promocije zdravlja.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Doma zdravlja Zadarske županije prepoznali su važnost zdravstvenog sustava u promociji zdrave prehrane i smanjenju rizičnih faktora koji su  posljedica nepravilne prehrane i smanjene tjelesne aktivnosti. 

S tim u vezi aktivnosti projekta biti će usmjerene na:

  • Aktivnosti jačanja kapaciteta stručnjaka kroz razvoj metodologije za zdravstvene djelatnike u području prehrane djece kroz organizaciju radionica
  • Dijagnostiku i praćenje stanja uhranjenosti i prehrambenih navika kod djece uz pomoć IT programa kojim će se omogućiti praćenje osnovnih zdravstvenih parametara, stanja uhranjenosti i prehrambenih navika kod djece.

Kroz jačanje kapaciteta stručnjaka organizirati će se kontinuirani slijed edukacija (radionica) za zdravstvene djelatnike kako bi se povećala njihova razina iskustva i znanja o najnovijim spoznajama na području prehrane djece. Usvojenim metodama educirali bi se stručnjaci primarne medicine, medicinske sestre, psiholozi i nutricionisti koji su direktno u dodiru s roditeljima i djecom te će svoja stečena znanja prenijeti trudnicama, djeci, roditeljima, djelatnicima u vrtićima i školama. Na ovaj način fokus se prebacuje s liječenja na prevenciju te se osigurava održivost i nakon prestanka projekta.

Po završetku projekta osnovat će se savjetovalište za prevenciju i liječenje prekomjerne tjelesne težine u okviru Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA